top of page

FASCIATHERAPIE

“Fascia” is het Latijnse woord voor bindweefsel. En bindweefsel is het elastische weefsel dat zich letterlijk van kop tot teen in ons lichaam bevindt en alles in ons lichaam met elkaar verbindt: het is onze huid; het zit in en rond onze spieren, het zijn onze ligamenten, kapsels en tussenwervelschijven, …; het bevindt zich ook in en rond onze organen, hersenen en bloedvaten. Kortom overal in ons lichaam bevindt zich bindweefsel. Het is het weefsel dat ervoor zorgt dat het lichaam functioneert als  één geheel.

De architectuur van ons lichaam wordt door Dr. Stephen Levin voorgesteld als biotensegriteit. Het is een opbouw waarin de elasticiteit van het bindweefsel een belangrijke rol speelt in het opvangen van elke vorm van verandering in ons lichaam. Het helpt evenwicht te bewaren, het is belangrijk om metabolische processen vlot te laten verlopen (zoals bijvoorbeeld spijsvertering) en het zo gezond mogelijk houden van onszelf.

Biotensegriteit.png

De kwaliteit van het bindweefsel verandert onder invloed van elke vorm van overbelasting en stress. Daardoor kan de aanpasbaarheid aan nieuwe situaties dalen en vermindert de draagkracht van een persoon in het algemeen.  Bewegingspatronen, metabolische processen en de manier van omgaan met dagdagelijkse situaties kunnen in het gedrang komen. Dit kan leiden tot pijnklachten allerhande, spijsverteringsproblematieken, slaapproblemen, algemeen onwel voelen in het lichaam, rusteloosheid, prikkelbaarheid of eerder neiging tot zwaarmoedigheid,… kortom problemen binnen de verschillende facetten van ons dagelijks leven.

Fasciatherapie is een therapie die ontwikkeld werd in Frankrijk door Prof. Dr Danis Bois. Ze richt zich op het optimaliseren van de kwaliteit van het bindweefsel, waardoor het lichaam en de persoon terug in zijn volle kracht en potentieel kan functioneren. Evengoed ligt de nadruk op het “leren leren van je lichaam”: wat zijn de patronen die leiden tot deze klachten en hoe kan je deze ombuigen naar iets constructief en gezond zodat je deze klachten in de toekomst kan vermijden?

 

De fasciatherapeut maakt een evaluatie van de toestand van het bindweefsel en behandelt deze met zachte manuele technieken. Daarna komen ook bewegingsoefeningen aan bod, waarbij de patiënt leert waar te nemen hoe hij beweegt, en wat hij zelf kan veranderen, om op die manier weer een goede betrokkenheid met zijn lichaam te krijgen.

 

Als patiënt ben je geen passief gegeven tijdens de behandeling: je wordt betrokken bij alles wat gebeurt en leert je eigen lichaam en jezelf goed kennen.

 

Heb je graag nog meer informatie? Neem dan eens een kijkje op de site www.fascia.be.

bottom of page